Login Hasło
Tylko najświeższe wiadomości
Wiadomości » Warszawa »

MeiAsia - sklep dla miłośników azjatyckich specjałów

MeiAsia - sklep dla miłośników azjatyckich specjałów

Co na obiad? Filipiński sos bananowy z chili, sushi, a może kurczak z tamaryndowcem? Miłośnicy azjatyckich specjałów mogą wybierać w otwartym niedawno sklepie Kuchni Świata - MeiAsia.
Są tu produkty spożywcze z Chin, Japonii, Tajlandii, Filipin, Wietnamu, Indonezji czy Indii oraz akcesoria potrzebne do przygotowania i podania przygotowanych potraw.

- W MeiAsia kładziemy nacisk nie tylko na przyprawy azjatyckie czy półprodukty, ale i na świeże zioła sprowadzane raz w tygodniu z Bangkoku oraz warzywa o niespotykanym aromacie, możliwym do uzyskania jedynie w klimacie azjatyckim - mówi Ryszard Dymny, założyciel i właściciel Kuchni Świata. - W stałej ofercie mamy świeże ryby, dobre zarówno do sushi, jak i do tradycyjnego przygotowania na patelni. Co tydzień klienci mają możliwość zakupu świeżych ryb, nieznanych jeszcze na polskim rynku. Smakosze znajdą tu gatunki egzotyczne pochodzące z rejonów Indii, Malezji i Wietnamu.

To jedno z nielicznych miejsc w Warszawie, gdzie można kupić ryby do sushi (nie ma ich w hipermarketach). Kilogram łososia kosztuje 59 zł, tuńczyka - 119 zł. Oprócz ryb klienci znajdą tu inne potrzebne produkty: ryż, wodorosty, awokado, imbir, sos sojowy oraz zestawy pałeczek, miseczek, desek i podkładek. Dostępne są zestawy sushi przygotowane na wynos (24 zł).

Wybór ryb i owoców morza jest spory. Można kupić krewetki, ostrygi, mule, sardynki, pangi, piranie, makrele, ostroboki, tilapie, mątwy, makrele. Aż trzy półki zajmują herbaty o trudnych do wymówienia nazwach, w większości zielone: kukicha, fukamushicha, sencha, matcha, bancha czy mojicha. Sa też herbaty o bardziej znajomo brzmiących nazwach: jaśminowa, imbirowa czy pu-erh. Do picia są też napoje imbirowe, mleczka i wody kokosowe, mleko sojowe.

Najwięcej półek zajmują sosy (głównie do kurczaka z ryżem). Na opakowaniach są propozycje potraw, które możemy przyrządzić, co jest ciekawą lekcją azjatyckiego gotowania dla tych, którzy kojarzą kuchnię tej części świata tylko z ryżem i sosem sojowym. Wiele sosów ma na opakowaniu napis stir fry - to tradycyjna w Azji metoda smażenia. Można tu kupić na przykład tajski sos stir fry z orzechami ziemnymi i tamaryndowcem czy sos stir fry do sukiyaki -japońskiej potrawy z wołowiny, warzyw oraz tofu. Jest też tajski sos rybny, bananowy z chili (specjalność Filipin), pasta do tajskiego kurczaka z owocami nerkowca. Ich ceny to ok. 15 zł. Dostępne są różne rodzaje sosów sojowych. Można też poeksperymentować z przekąskami, przebierać w chipsach: np. z manioku, krewetkowych, bananowo-miodowych, krakersach: ryżowych z glonami, ryżowych, rybnych, oraz zjeść popularne już w Polsce orzeszki ziemne w wasabi.

Sprowadzane są również owoce, np. granaty, liczi, figi. Wiele półek zajmują produkty instant o azjatyckich smakach.

W MeiAsia dostępne są zestawy potrzebne do podawania azjatyckich specjałów. Zestaw do sake z bambusem kosztuje 29 zł, zestaw do sushi dla 5 osób - 32 zł, trzy deski do sushi - 79 zł, moździerz - 79 zł, mata bambusowa - 14 zł.

Adres: ul. Kilińskiego 3. Sklep czynny od 10 do 21.

Przeczytaj także: Warszawianki szukają idealnego stanika. Zobacz wideo!
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9015657,MeiAsia___sklep_dla_milosnikow_azjatyckich_specjalow.html
Dodano: 28-01-2011 00:00
Odsłon: 571

Skomentuj: