Wiadomości » Gorzów Wielkopolski »
Kulinaria w Gorzowie: degustacja piwa i Nieżywych Schabuff
Kulinaria w Gorzowie: degustacja piwa i Nieżywych Schabuff
W pierwszy weekend września Gorzów zaprasza na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Gorzowski magistrat wspólnie z Browarem Witnica organizuje Lubuskie Kulinaria Regionalne. Imprezie targowej towarzyszyć będzie trzecia edycja festiwalu piwnego.Z każdym rokiem impreza się rozwija. Podczas tegorocznego święta swoje ekspozycje zaprezentuje blisko 70 firm z branży cukierniczej, piekarniczej czy wędliniarskiej. Nie zabraknie zarówno restauratorów, jak i stoisk ustawionych przez gospodarstwa rolne z całego regionu. Będą producenci miodów, przypraw i - oczywiście - nalewek i piwa.
- W tym roku przedłużyliśmy targi do trzech dni, aby każdy mógł znaleźć czas na wizytę w hali przy ul. Przemysłowej. Zaczniemy w piątek 2 września popołudniu, zakończymy w niedzielę wieczorem - mówi Małgorzata Pera, dyrektor biura promocji miasta. Każdego dnia hala targowa będzie otwarta od godz. 10 do 17. Festiwal piwny rozpocznie się w piątek o 16. W piątek i sobotę (od godz. 12) pobawimy się do godz. 22.
Najwięcej będzie się działo w sobotę 3 września. Wieczorem na parkingu przy hali targowej wystąpi Formacja Nieżywych Schabuff. - Ta kapela, z kulinarnie brzmiącą nazwą i swoim repertuarem, idealnie wpisuje się w klimat targów - uśmiecha się dyrektor Pera.
Daniel Zieliński z gorzowski OSiR-u już dziś przestrzega, że podczas sponsorowanego przez Browar Witnica koncertu, który ma ubarwić festiwal piwny nie będzie można... pić alkoholu. - Takie są przepisy. Koncert będzie imprezą masową, a ustawa zabrania wnoszenia i spożywania alkoholu na terenie takiej imprezy. Część placu podczas festiwalu wydzielimy tylko dla publiczności koncertu - zaznacza Zieliński.
Na festiwalu piwnym będzie można skosztować piw polskich, czeskich, słowackich i belgijskich. Lokalny browar z Witnicy zaprezentuje podczas imprezy nową markę piwa o zupełnie nowym smaku. - Jakim? To tajemnica. Na pewno będzie smaczne - uśmiecha się technolog podgorzowskiego browaru Dorota Krawczyńska. - Zapraszamy do Gorzowa na uroczyste odszpuntowanie pierwszej beczki - podkreśla Janina Wróbel z Browaru Witnica. - Na ostatnich targach swoją premierę miało nasze piwo Gorzowiak. Dużo wniosło do naszej oferty. Liczymy, że z nowym smakiem będzie podobnie.
Dziś witnicki browar produkuje już wiele piw smakowych: miodowe, zielone, wiśniowe czy jagodowe. I wciąż pracuje nad nowymi. Testowane są piwa czekoladowe i o smaku cappuccino. Technolodzy z Witnicy próbują też w złotym trunku okiełznać "dzikość tequili"...
Imprezie towarzyszyć ma wystawa "Piwo i birofilia", podczas której piwni pasjonaci z regionu zaprezentują swoje zbiory akcesoriów piwnych. Wśród nich gorzowski birofil Andrzej Majsak. - Mam w swojej kolekcji 20 tys. etykiet z butelek ze wszystkich kontynentów. Wszystko, co dotyczy piwa zbieram już od ponad 30 lat. Nie kolekcjonuję tylko beczek, bo małżonka mi nie pozwala - uśmiecha się pan Andrzej. Z okazji wystawy wydany zostanie specjalny folder, w którym będą informacje o wystawcach, kilka słów o historii browarnictwa oraz inne piwne ciekawostki.
Swoje stoisko na targach będą mieli także uczniowie gorzowskiego gastronomika. W piątek będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a w sobotę i niedzielę potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej.
Magistrat spodziewa się, że stoiska targowe obejrzy w czasie piwnego weekendu ponad 10 tys. osób, nie tylko z Gorzowa. Na promocję imprezy miasto wyda blisko 54 tys. zł. - Promujemy imprezę głównie w byłym województwie gorzowskim, ale także w Poznaniu, Szczecinie i Zielonej Górze - mówi Małgorzata Pera.
Źródło: Gazeta Wyborcza Gorzów
http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,10158112,Kulinaria_w_Gorzowie__degustacja_piwa_i_Niezywych.htmlDodano: 23-08-2011 13:00Odsłon: 191
Dodano: 23-08-2011 13:00
Odsłon: 191