Wiadomości » Gorzów Wielkopolski »
Targi dla brzucha, gardła i ucha
Targi dla brzucha, gardła i ucha
Rozpoczęły się Lubuskie Kulinaria Regionalne. a wraz z nimi festiwal piwny. A to oznacza trzy dni picia i jedzenia. Dobrego i lubuskiego.- Żeby żyć trzeba jeść - stwierdzeniem tej oczywistej prawdy wiceprezydent Tadeusz Tomasik oficjalnie zainaugurował trzecią edycję targów kulinarnych. Impreza połączona jest tradycyjnie z festiwalem piwa. W sobotę o godz. 14 nastąpi symboliczne odszpuntowanie beczki, a w konsekwencji też premiera nowego smaku piwa spod szyldu Browaru Witnica. Oprócz witnickich piwowarów są również inne regionalne browary jak np. Edi ze Wschowy czy Koreb z Łaska. Są również dystrybutorzy piw krajowych i zagranicznych. Wśród nich po raz pierwszy dwa gorzowskie sklepy specjalizujące się w piwach dla koneserów. Gdy o godz. 17 zamykana jest już hala targowa, na placu przed halą imprezowanie i gorzowski "septemberfest" trwa do 22 w nocy. O dobrą zabawę zatroszczą się zespoły, m.in. w sobotę o godz. 12 wystąpi Vabank a o godz. 20 Formacja Nieżywych Schabuff.
A co z kulinariami? Wśród 70 wystawców są producenci wędlin, warzyw, serów itp. Króluje nasza lubuska specjalność: miody z okolicznych pasiek. Warto zwrócić uwagę na stoisko "Gastronomika". Na oczach zwiedzających uczniowie przygotowywali i piekli ciasteczka serowe z renetą landsberską. A w sobotę i niedzielę ugootują potrawy regionalne z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej według przepisów, które przysłali szkole gorzowianie. Targi odbywają się w hali nr 3 przy ul. Przemysłowej. MZK uruchomił dodatkowe autobusy od Katedry do parkingu GRH. Obowiązują zwykłe ceny biletów.
Źródło: Gazeta Wyborcza Gorzów
http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,10223428,Targi_dla_brzucha__gardla_i_ucha.htmlDodano: 03-09-2011 13:00Odsłon: 197
Dodano: 03-09-2011 13:00
Odsłon: 197