Login Hasło
Tylko najświeższe wiadomości
Wiadomości » Rzeszów »

Skosztuj jak smakuje suska sechlońska w boczku

Skosztuj jak smakuje suska sechlońska w boczku

Pasztet zamkowy, suska sechlońska w boczku, dzik w żubrówce, kwaśnica - te i inne specjały kuchni regionalnych będzie można spróbować w niedzielę na Zamku w Dubiecku, gdzie odbędą się IX Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów.


Podczas imprezy zaprezentuje się osiem ekip. Będą to: Zamek w Baranowie Sandomierskim, Zamek w Krasiczynie, Katowice, Kędzierzyn Koźle i restauracja Villa Vanilla, Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny (ich daniem popisowym będzie m.in.: dzik w żubrówce), Koło Gospodyń wiejskich z Dubiecka, firma gastronomiczna Degusta z Limanowej (przygotuje potrawy takie jak: kwaśnica, kogutki serowe, suska sechlońska w boczku, oscypek z jarzębiną, kołacz jadłownicki) oraz Warszawa, która zaprezentuje kuchnię mazowiecką.

W przyzamkowym parku serwowane będą steki z karkówki, ziemniaki pieczone, warzywa z patelni z masłem, pieczony udziec z dzika w piwie podany z ziemniakiem pieczonym w ziołach, bigos myśliwski i kiełbasa myśliwska.

Imprezie której inicjatorem jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyświeca cel charytatywny. Przy wejściu będzie można kupić cegiełki po 4 zł.

- Cegiełka jest głosem w konkursie kulinarnym i jednocześnie przepustką do degustacji potraw z wybranych przez nas stoisk. Ekipy tak przygotują swoją prezentację, aby zebrać od gości jak największą ilość cegiełek. Wygra ten zespół, który zbierze ich najwięcej. Zebrane w ten sposób pieniądze zostaną przekazane Fundacji Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci na zakup karetki pogotowia - informuje Beata Grzegorzak z Zamku w Dubiecku.

Dodatkową atrakcją imprezy będzie pokaz naukowy Eksploratorium, podczas którego uzyskamy odpowiedzi na pytania: dlaczego samolot lata, do czego służy odkurzacz, ile waży powietrze? Zobaczymy mrożone kwiaty i dowiemy się jak wbić gwoździa za pomocą banana. Chętni widzowie będą mogli wziąć udział w ciekawych eksperymentach i doświadczeniach.

Znany z programu "Europa da się lubić" Grek Teo Vafidis zaserwuje specjały kuchni greckiej, nie zabraknie potraw na bazie krewetek, kurczaka i oliwek. Jak przyznaje Vafidis: - Dania, które przygotuję, każdy będzie mógł sam przygotować we własnym domu. Zastosuję proste składniki, dostępne prawie w każdym polskim sklepie.

Czas spędzony w Dubiecku rozweselą występy Kabaretu Muzycznego Krzysztofa Skiby. Z myślą o najmłodszych na scenie pojawi się grupa Klanza, a Pan Pikuś znany z telewizji (reklama Aviva) umili czas podczas różnych zabaw i konkursów.

Na zakończenie dnia wystąpi zespół muzyczny Przystanek Mrówkowiec, a zaraz po nim będzie pokaz fajerwerków.

Wstęp na imprezę jest bezpłatny, początek o godz. 15.


Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów
http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,10342512,Skosztuj_jak_smakuje_suska_sechlonska_w_boczku.html
Dodano: 24-09-2011 12:00
Odsłon: 111

Skomentuj: